Er kunnen verschillende redenen zijn om te kiezen voor een buikwandcorrectie. Vaak is er een verandering van kwaliteit en hoeveelheid huid na eerder zwangerschappen, ouder worden, gewichtsschommelingen (eventueel na gastric bypass/maagbandje) of eventuele operaties.
Consult
Tijdens het consult zal worden gekeken of u in aanmerking komt voor een buikwandcorrectie. Bij overgewicht BMI >30 zal de ingreep niet kunnen worden aangevraagd bij de zorgverzekeraar maar ook niet kunnen worden verricht omdat de kans op complicaties dan te groot is. U bereikt het mooiste resultaat wanneer u op streefgewicht bent. Verder wordt bij lichamelijk onderzoek gekeken naar eventuele buikwandhernia of rectus diastase.
Er zijn verschillende typen buikwandcorrecties:
- Mini abdominoplastiek* bij een overschot van huid en onderhuids vetweefsel in horizontale richting met name onder het navelniveau;
- Standaard abdominoplastiek* bij een overschot van huid en onderhuids vetweefsel in horizontale richting boven en onder het navelniveau;
- Fleur de Lis abdominoplastiek* bij een overschot van huid en onderhuids vetweefsel in horizontale en verticale richting boven en onder het navelniveau;
- Circulaire abdominoplastiek* bij een overschot van huid en onderhuids vetweefsel in horizontale richting waarbij het overschot circulair over de flanken richting de rug/billen doorloopt. Indien er ook een verticaal overschot aanwezig is kan ook een Fleur de Lis- component worden toegevoegd.
- Lipoabdominoplastiek* bij patiënten met een indicatie voor standaard abdominoplastiek waarbij gelokaliseerde adipositas vooral in de bovenbuik middels liposuctie wordt uitgedund en daardoor de contour wordt verfraaid.
*Bij alle technieken kan worden besloten tot het uitvoeren van het reven van de rectusschede bij rectusdiastase of aanvullende liposuctie bij gelokaliseerde adipositas in aangrenzende gebieden.
Behandeling
De operatie vindt plaats onder algehele narcose. De behandeling bestaat uit het wegnemen van overtollig huid- en vetweefsel en waar nodig het herstel van de stevigheid van de buikwand via verschillende incisies, afhankelijk van type buikwandcorrectie voor u van toepassing. Vaak wordt ook de navel omsnijden om deze later weer op de juiste plaats in te hechten. In het geval van een kleine buikwandcorrectie beperkt het te behandelen gebied zich tot onder de navel. Tijdens de operatie worden een aantal drains geplaatst zodat het wondvocht wordt opgevangen. De gehele operatie duurt 2 tot 3 uur.
Nazorg
Bij alle typen buikwandcorrecties blijft u nog één nacht ter observatie in het medisch centrum Jan van Goyen. U krijgt een stevig ondersteunend korset om de buikwand welke u tot ongeveer 4-6 weken moet dragen. Dit korset ondersteunt de wond en voorkomt stoornissen in de wondgenezing en eventuele seroomvorming (ophoping van wondvocht). De drains worden verwijderd afhankelijk van de productie van het wondvocht. Dit varieert van 1 tot 10 dagen. Na de behandeling kan de huid onder de navel gevoelloos zijn. Deze bijwerking blijft in enkele gevallen permanent aanwezig. Het is verstandig om de eerste 6 weken niet zwaar te tillen of te sporten, zekere wanneer ook de buikwandspieren zijn geopereerd.
Complicaties
Ook bij een buikwandcorrectie kunnen risico’s voorkomen, waaronder nabloeding (1-2%), infectie (7%), dehiscentie wond (15%), seroom (12%), gevoelsstoornissen huid, DVT/longembolie (<1%) en huidnecrose (3%).
Eindresultaat
Het eindresultaat is na ongeveer een jaar zichtbaar. De littekens zullen in het begin verdikt en vurig rood zijn, dit zal minder worden in de komende maanden echter nooit geheel verdwijnen. De huid onder de navel kan (tijdelijk) gevoelloos worden.
Kosten
Alleen als een duidelijke medische indicatie bestaat en u geen overgewicht heeft vergoed een zorgverzekeraar de kosten. Neem contact op met een consulent voor een prijsopgave of kijk op onze prijslijst
.